Huis en hypotheek: wat verandert er voor jou?

Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot jouw (toekomstige) huis en hypotheek.

Op deze pagina

Huis en hypotheek: wat verandert er voor jou?

Op deze pagina

Altijd op de hoogte

Belastingen, regels en omstandigheden veranderen continu. Wij houden dit nauwlettend in de gaten. Dat betekent dat je er altijd op kunt rekenen dat wij jou adviseren op basis van de laatste stand van zaken.

Wat is al veranderd of verandert binnenkort?

In het overzicht hieronder vind je belangrijke veranderingen die al zijn doorgevoerd of (zeer waarschijnlijk) binnenkort worden doorgevoerd. Heb je vragen over een van de onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Tweede inkomen (2023)

Het tweede inkomen mag in 2023 volledig (100%) meetellen bij de bepaling van de maximale hypotheek. In 2022 was dit nog 90%.

Studieschuld (vanaf 2024)

Het is de wens van de overheid om vanaf 2024 rekening te houden met de actuele stand van de studieschuld voor de berekening van de maximale hypotheek. Dat is vooral gunstig voor wie extra aflost op zijn studieschuld. De studieschuld wordt dan lager waardoor er meer ruimte voor de hypotheek ontstaat. In de huidige situatie wordt er geen rekening gehouden met aflossingen.

Meer lenen bij energiezuinige woning (vanaf 2024)

Het is de wens van de overheid om vanaf 2024 meer rekening te houden met het uiteenlopende energieverbruik van woningen. Dit betekent dat een huizenbezitter bijvoorbeeld meer kan lenen als de maandlasten aantoonbaar lager zijn door getroffen energiebesparende maatregelen.

Subsidies

Iedere euro die je investeert in de verduurzaming van jouw woning verdien je terug. De tijd dat je jouw investering terugverdient wordt nog korter als je gebruik kunt maken van subsidies van de overheid. Wil je precies weten wat je kunt doen, hoeveel je kunt besparen en hoeveel subsidie je kunt krijgen? Dan is deze tool van verbeterjehuis.nl interessant voor jou:

Btw op zonnepanelen van 21% naar 0%

De btw op zonnepanelen is verlaagd van 21% naar 0%. Hierdoor hoeven particulieren bij de aankoop van zonnepanelen de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.

Vrijstelling

Starters van 18 tot 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting bij aankoop van hun eerste woning. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. Kopers vanaf 35 jaar betalen 2%.

 

De voorwaarden om voor deze korting in aanmerking te komen:

 

  • De woning kost niet meer dan € 440.000.
  • De vrijstelling is nog niet eerder gebruikt.

Algemeen tarief

Sinds 2023 betalen kopers 10,4% (in 2022 was dit nog 8%) overdrachtsbelasting voor:

 

  • woningen waar ze zelf niet gaan wonen.
  • niet-woningen zoals winkels, kantoren en fabrieken.

Maximale hypotheek met NHG

De bovengrenzen van de NHG zijn gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. De bedragen die je maximaal kan lenen voor een hypotheek met NHG staan in onderstaande tabel.

Kostengrens 2023
Kostengrens NHG € 405.000
Kostengrens NHG voor woningen met energiebesparende voorzieningen € 429.300

Hoeveel kost NHG?

Voor een hypotheek met NHG betaalt de koper eenmalig een bedrag, de zogenaamde borgtochtprovisie die ook wel ‘NHG premie’ wordt genoemd. Deze borgtochtprovisie betaal je via de geldverstrekker aan NHG zodra de hypotheek wordt afgesloten. De borgtochtprovisie bedraagt 0,6%.

Schenken voor eigen woning (2023)

In 2023 kon je € 106.671 belastingvrij schenken als de schenking werd gebruikt voor een eigen woning. Dit bedrag is nu drastisch verlaagd naar € 28.947. 

Schenken voor eigen woning (2024)

Per 2024 wordt deze regeling volledig afgeschaft.

Minder hypotheek bij privé auto lease

Als je privé een auto least (Private Lease) betaal je een vast bedrag per maand. Wat vaak niet bekend is dat dit ook gevolgen heeft voor de berekening van de maximaal mogelijke hypotheek. Die wordt hierdoor een stuk lager. 

Maximaal tarief hypotheekrenteaftrek

Het maximale tarief waartegen de hypotheekrente aftrekbaar is wordt steeds verder afgebouwd. Hierdoor wordt een koopwoning duurder voor huiseigenaren met een hoog inkomen (vanaf een jaarinkomen van ongeveer € 70,000).
2022 2023
40% 36,93%*
* Dit is gelijk aan het basistarief van het nieuwe tweeschijvenstelsel.

WOZ waarde

De grondslag voor het eigenwoningforfait is de WOZ-waarde. Deze is niet alleen van belang voor het eigenwoningforfait, maar ook bepalend voor de hoogte van een aantal belastingen voor huiseigenaren. Denk bijvoorbeeld aan de OZB, watersysteemheffing en de schenk- en erfbelasting.

 

Door de stijging van de huizenprijzen stijgt ook de WOZ waarde. Ben je benieuwd naar de WOZ waarde van jouw woning? Je kunt deze eenvoudig opvragen op WOZ-waardeloket.

Eigenwoningforfait bij aflossing hypotheek

Deze regeling is van toepassing wanneer je jouw hypothecaire lening geheel of zo goed als geheel hebt afgelost. Het eigenwoningforfait kan dan hoger zijn dan de hypotheekrenteaftrek. De Wet-Hillen regelde dan dat mensen die hun hypotheek helemaal of bijna volledig hebben afgelost, geen eigenwoningforfait hoeven te betalen.

Toch belasting betalen

Deze regeling wordt in dertig jaar (sinds 2019) stapsgewijs afgebouwd (volledige afschaffing in 2048). Hierdoor gaan huiseigenaren met geen of een kleine eigenwoningschuld alsnog belasting betalen over het bezit van hun eigen woning.

Andere berichten die je misschien interessant vindt

Beeldmerk Goertz

Stel ons een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je graag meer weten hierover? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie.

* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.