Hypotheekrente meer dan verdrievoudigd sinds 2021

In de afgelopen jaren is de hypotheekrente flink gestegen. Dit zijn de gevolgen als je een huis wilt kopen of jouw hypotheek wilt oversluiten.

Op deze pagina

Gezin op bank schrikt van gestegen hypotheekrente

Hypotheekrente meer dan verdrievoudigd sinds 2021

Op deze pagina

Flinke stijging

In de afgelopen maanden is de hypotheekrente flink gestegen. Zo is het tarief voor wie zijn rente 10 jaar vast wil zetten (met NHG-garantie) verdrievoudigd ten opzichte van oktober 2021. Toen kostte een dergelijke hypotheek gemiddeld nog 1,10% rente. . Als u er nu (juli) voor kiest om uw rente voor 10 jaar vast te zetten betaalt u minimaal 3,4% rente.  De verdrievoudiging komt neer op een stijging van de bruto maandlast van bijna 40%. De netto stijging wordt gelukkig nog enigszins in toom gehouden door de hypotheekrenteaftrek.

Inflatie

De verhogingen worden vooral veroorzaakt door de inflatie. Hierdoor worden de marktrentes hoger. Banken houden rekening met deze verhogingen en rekenen dit door in hun tarieven.

Maandlasten

Een hogere rente betekent dat u iedere maand meer rente moet betalen. Wat dat betekent voor uw maandlasten kunnen we het beste laten zien met een voorbeeld. Stel iemand koopt een huis van € 350.000. Hiervoor wordt een anuïtaire hypotheek afgesloten met een rentevaste periode van 10 jaar. De maandlasten zijn dan:

Andere berichten die je misschien interessant vindt

Beeldmerk Goertz

Stel ons een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je graag meer weten hierover? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie.

* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.