Door te investeren in zonnepanelen bespaart u op energiekosten en levert u een bijdrage aan een schoner milieu. Ook kan een investering in zonnepanelen uiteindelijk meer opleveren dan geld op de bank zetten. Zowel particulieren als bedrijven kiezen dan ook steeds vaker voor deze groene investering. Maar hoe zit het als uw kostbare panelen door een flinke hagelbui of storm worden beschadigd? En diefstal? Valt dat onder de dekking van uw verzekering? Wij leggen graag uit hoe het zit.
Biedt uw verzekering dekking voor schade aan of diefstal van uw kostbare zonnepanelen?
Hoe hoog is het eigen risico voor stormschade? Welke verzekeraar biedt u de beste voorwaarden?
Vragen die wij graag voor u beantwoorden.
Om een antwoord te geven op de vraag of er dekking is, moeten we eerst kijken naar welke situatie er van toepassing is.
Bij een koopwoning vallen de zonnepanelen vaak onder de opstalverzekering. Toch is dat niet altijd zo. Van belang is of de zonnepanelen “aard en nagelvast” zijn bevestigd, oftewel losmaken van de panelen is niet mogelijk zonder breken of beschadigen. Dat is niet altijd het geval.
Om lekkages te voorkomen worden zonnepanelen op een plat dak bijvoorbeeld niet verankerd, maar los gemonteerd met behulp van consoles. Deze worden dichtgemaakt en met ballast verzwaard. Hierdoor wordt de kans dat de panelen weg kunnen waaien een stuk kleiner. Deze constructie voldoet echter niet aan de definitie van “aard en nagelvast”. Dat kan als gevolg hebben dat schade aan de zonnepanelen niet onder de dekking van uw opstalverzekering valt. Hetzelfde geldt als de zonnepanelen middels een kliksysteem zijn bevestigd aan een schuin dak.
De herbouwwaarde van uw woning neemt toe als er sprake is van "aard en nagelvast" gemonteerde zonnepanelen. Om onderverzekering te voorkomen is het van belang dat uw verzekeraar op de hoogte is van deze waardestijging. U kunt hiervoor gebruik maken van de herbouwwaardemeter. Door gebruik te maken van dit formulier krijgt u ook een aantal jaar recht op garantie tegen onderverzekering.
De herbouwwaardemeter die past bij uw verzekering kunt u bij ons opvragen.
Zonnepanelen die niet "aard en nagelvast" zijn gemonteerd kunt u verzekeren met een inboedelverzekering. Soms zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd, maar meestal geldt dat u hiervoor een aanvullende module (eigenarenbelang) af moet sluiten.
Bent u eigenaar van een appartement en heeft u zonnepanelen gemonteerd op het dak? Het is mogelijk dat de zonnepanelen onder de dekking vallen van de opstalverzekering die is afgesloten door de VVE. Ook hierbij is van belang of de zonnepanelen "aard en nagelvast" gemonteerd zijn.
Kunt u uw zonnepanelen niet via de opstalverzekering van de VVE verzekeren? Dan kunt u bij diverse verzekeraars terecht voor een inboedelverzekering met dekking voor schade aan of diefstal van uw zonnepanelen. Soms zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd, maar meestal geldt dat u hiervoor een aanvullende module (eigenarenbelang) af moet sluiten.
Huurt u een woning en heeft u geïnvesteerd in zonnepanelen? Bij diverse verzekeraars kunt u deze zonnepanelen verzekeren via uw inboedelverzekering. Soms zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd, maar meestal geldt dat u hiervoor een aanvullende module (huurdersbelang) af moet sluiten.
Bij een bedrijfspand vallen de zonnepanelen vaak onder de opstalverzekering. Toch is dat niet altijd zo. Van belang is of de zonnepanelen "aard en nagelvast" zijn bevestigd, oftewel losmaken van de panelen is niet mogelijk zonder breken of beschadigen. Dat is niet altijd het geval.
Om lekkages te voorkomen worden zonnepanelen op een plat dak bijvoorbeeld niet verankerd aan het dak, maar los gemonteerd met behulp van consoles. Deze worden dichtgemaakt en met ballast verzwaard om te voorkomen dat de panelen weg kunnen waaien. Geen bevestiging dus die voldoet aan de definitie van "aard en nagelvast". Dat kan als gevolg hebben dat ze niet onder de dekking van uw opstalverzekering vallen. Hetzelfde geldt als de zonnepanelen middels een kliksysteem zijn bevestigd aan een schuin dak.
De herbouwwaarde van uw bedrijfspand neemt toe als er sprake is van "aard en nagelvast" gemonteerde zonnepanelen. Om onderverzekering te voorkomen is het van belang dat uw verzekeraar op de hoogte is van deze waardestijging.
Panelen op platte daken bemoeilijken de vervanging of het herstel van de dakbedekking. Een optimale kwaliteit van de dakbedekking voordat u de panelen plaatst, is dus een must. Denk ook vooraf na over eventuele reparaties bij lekkages.
Diefstal van zonnepanelen vindt op dit moment vooral plaats bij bedrijven en grote projecten (bijvoorbeeld een veld met zonnepanelen aan de rand van een gemeente of langs de snelweg). Ook hier geldt dat de situatie bepaalt of er sprake is van dekking. Zonnepanelen die los zijn gemonteerd (en dus zonder braakschade gestolen kunnen worden) kunnen door een verzekeraar worden uitgesloten van dekking. Iedere verzekeraar gaat hier echter anders mee om. Soms wordt dekking verleend, maar wordt bijvoorbeeld als eis gesteld dat de zonnepanelen minimaal ter hoogte van de tweede verdieping zijn gemonteerd.
Zijn uw zonnepanelen niet "aard en nagelvast" gemonteerd? Dan is het verstandig om uit te zoeken hoe het zit met de dekking bij diefstal.